Biografi

Erling Frederiksen

Maleren og billedhuggeren Erling Frederiksen blev uddannet på Kunstakademiets billedhuggerskole 1928-32,  og derefter på malerskolen frem til 1938. Udover en meget omfattende kunstnerisk produktion indenfor maleri, billedhuggeri, tegning og grafik har Erling Frederiksen arbejdet med kunstformidling og uddannelse af unge kunstnere, såvel på Det Jyske Kunstakademi i Århus, og som professor ved Kunstakademiet i København.

Erling Frederiksen var elev på Maison Watteau, Paris 1933-34. Studierejser til Oslo, Paris, Berlin, Stockholm og Holland 1928-47.  Som maler og billedhugger arbejde han med natur- og hverdagsskildringer i et realistisk formsprog. Han udviklede tidligt en pointillistisk malestil med brug af rene farver, som han siden fasthold. Motivisk skildrede Erling Frederiksen naturen, hverdagen der omgav ham og arbejdslivet.
 
Portrættet af arbejdsmanden Moselars (1949), viser en tidløs menneskelighed i karakteristikken.

Hans udgangspunkt var dog ofte naturen og familien. Han malede de nære motiver i Lyngby og Frederiksdal. Og hver sommer vendte han tilbage til barndommens hedeegne ved Grindsted, og malede landskaber fra Vestkysten med dens særprægede bevoksning, lys og vidder.

Også som billedhugger arbejdede han med en stram figurskildring, og skabte fortræffelige portræthoveder. Allerede tidligt udførte han en række store figurer, der kan nævnes figurgruppen Fårepige opstillet i Grindsted, Stående mand opstillet på Lemvig Kirkeplads, Ungt par opstillet i Vejle Tekniske Skole, samt Pige fra Hjortlund opstillet foran Rødehus Rådhus.

I 1986 udarbejdede han på bestilling et mindesmærke til Sovjetunionen som tak til det sovjetiske folk for dets indsats under 2. verdenskrig. Mindesmærket er opstillet i Moskvas Venskabspark sammen med mindesmærker fra andre lande i Europa.

Erling Frederiksen udførte en række monumentalmalerier til bryggeriet Stjernen, ved hjælp af en fast billedopbygning, kontakt til de udsmykkede rum, samtidig med at han ført det moderne liv ind i kunsten, og fastholdt hverdagen i et klart billedsprog.

Erling Frederiksen udførte fra 1960'erne og frem en lang række tilsyneladende non-figurative farveindtryk eller farvestudier. I halvfjerserne uførte han med udgangspunkt i dette arbejde en udsmykning til Vester Skoles kantine i Grindsted, bestående af 60 farveindtryk.

Som grafikker arbejdede Erling Frederiksen især med træsnit og er bl.a. kendt for serien "En dag i tørvemosen". Under besættelse udgav Erling Frederiksen sammen med kunstnerkammerater under synonymet Sankt Lukas Gildet - illegalt - motiver fra modstandskampen.

Erling Frederiksen bevarede hele livet igennem en åben, undersøgende og beskrivende nygerrigheden overfor livet og dets mangeartede fremtoninger.

| Svar

Nyeste kommentarer